Fem fordele ved at lytte til lydbøger

God audio er vigtig med meget mere end musik og tv. Du kan også nyde en lang række fordele ved at lytte til interessante lydbøger, som fx kan hjælpe dig med dit mentale velvære. Desuden kan du faktisk blive bedre til at læse, når du lytter til lydbøger. Læs om det nedenfor.

Slip af med de negative tanker

Mange personer døjer med negative tanker, som kan skabe stress, angst, og depression. Vi kan ende med at fortælle negative ting til os selv, som virker til at være sande. Desværre kan de negative tanker låse folk fast i depressionen. Derfor er det vigtigt at gøre op med dem.

De personer, som har tendens til angst og depression, kan nyde enorm gavn af at lytte til lydbøger. Når du lytter til en anden person, som læser højt fra en bog, bliver dine negative tanker erstattet med noget andet. Derfor kan du forbedre dit mentale velvære ved at lytte til lydbøger.

Lydbøger kan hjælpe dig med søvnproblemer

Når man først får problemer med at sove kan det føles umuligt at komme igennem natten. Mange personer tjekker deres smartphone, når de ikke kan sove klokken to eller tre om morgen. Men Facebook og Instagram vil ofte kun gøre det mere udfordrende at falde i søvn. Det skyldes det blå lys fra smartphones og tablets, som sender signaler til hjernen, der kan forstyrre døgnrytmen.

Derfor kan det være bedre at lytte til en lydbog. Du kan endda indstille lydbøger med en søvn timer, som gør at den slukker automatisk efter 15-20 minutter. På den måde kan du falde i søvn, mens du lytter til bogen.

Lydbøger byder på de samme fordele som læsning

Måske føler du, at du ”snyder”, når du lytter til en lydbog. Men det ikke tilfældet. En undersøgelse fra UC Berkeley i USA analyserede ni deltageres hjerner, mens de læste en bog, og når de lyttede til en lydbog.

Undersøgelsens data viste, at begge dele stimulerede de samme følelsesmæssige og kognitive områder i hjernen. Dermed er der ingen forskel på at læse eller at lytte til en bog, når man kigger på det område. Derfor handler det mest om, at du vælger, hvad du foretrækker.

Bliv bedre til at læse

Det lyder måske besynderligt, men det er sandt. Du kan forbedre dine evner til at læse, når du lytter til lydbøger. Derfor anbefales det gang på gang at motivere børn til at lytte til lydbøger. Børnene kan udvikle bedre evner som fx veltalenhed, udtale, fonematisk bevidsthed, forståelse, og de kan udvide deres ordforråd.

Det gælder naturligvis også for voksne, som lytter til lydbøger. Hvis du ønsker at udfordre dig selv, kan du fx vælge at lytte til lydbøger på et fremmedsprog. Gør ligesom mange andre og lyt til Harry Potter eller andre bøger på engelsk.

Du kommer væk fra skærmen

De fleste danskere tilbringer mindst otte timer foran en digital skærm nu til dags. Derfor kan det være en god ide at overveje gode alternativer som fx at lytte til en lydbog, og dermed komme væk fra tablets, smartphones og computere for en kort stund. Du kan lytte til lydbøger i sengen, eller måske vælge at gå en tur, mens du hører, hvordan der bliver læst op.