Maskinerne kom til

Oprindeligt blev alt lavet ved håndkraft. En imponerende bedrift af mennesket verden over, hvor alt kunne blive til et redskab. Det startede med sten og primitive redskaber. Men sten var nok til at garve skind, fælde træer og nedlægge bytte. Sten var fremherskende i en lang periode, indtil bronzen indtog pladsen. Det blev mere teknologisk, men var stadig styret af håndkraft.

Det samme var gældende i jernalderen, hvor materialet dog var så meget bedre end bronzen. Jernmalm blev brudt og bearbejdet til redskaber og våben, og jern er blevet brugt lige siden, for det fås ikke bedre, hvis det behandles korrekt.

Det har været dyrt, og det har været rigtig hårdt arbejde, men samtidig har det været imponerende. Alt det, der over tid har været skabt af menneskehånd,og som heldige arkæologer kan grave op ad jorden i dag.

Det var først ved industrialiseringen, at der virkelig skete noget. Det hele tog fart, og produktionsapparatet fik en effektivitet, der ikke var set før. Det fik mange konsekvenser for samfundene rundt omkring, og det har været med til at skabe den verden, vi lever i den dag i dag, hvor alt andet end maskinkraft virker næsten unaturligt.