Smedens arbejde

Arbejdet i stål. Er der noget mere fascinerende end at betragte en gammeldags smed. Deres arbejde er unikt, og de kan tage jern og gøre det endnu hårdere ved hærdningsprocesser, og så kan de bøje det, til vi får de ultimative våben.

Smedens arbejde er noget, som alle kulturer over hele verden har værdsat. Fra dem, som smedede det skotske Claymore over dem, som skabte de store rustninger, til dem, som gav os de ikoniske japanske samuraisværd. Det er noget, som har krævet indsigt og viden om jernet, og hvordan man behandler det for at holde det så rent som muligt og samtidig sikre, det ikke er for blødt til at skabe et godt våben. Men heller ikke for hårdt, for så flækker det ved kontakt med et andet våben.

Dem, som viste sig at ophøje dette til en kunstart og skabe sværd, som overgik alt andet, er japanerne. Deres samuraisværd, eller katana som det kaldes på japansk, var sværd, som både var våben og kunstværker. Så stærke og samtidig fleksible, at de har overlevet i århundreder og vist sig at blive betragtet som nationale klenodier fra en svunden krigertid.

I Europa står det måske som noget særligt, at kunstsmedene kunne skabe det, som de gjorde. At de har kunne kreere smykker, som er så unikke, som de er, står som noget helt særligt, og som noget, der er noget særligt for Skandinavien. Sølvsmedene står som nogle af verdens bedste, og de har givet os nogle flotte smykker, som er kendt verden over som Scandinavian Design.