Det kom fra usa

I disse år, hvor industrien kom til at være den, som holdt for med den nye udvikling, skete der det, at der også blev skabt en masse nye måder at se andre dele af både produktionsapparatet på sammen med den måde, man fik leveret varerne til byer og de lokale.

Fra USA kom der væltende en revolution af produkter, som alle sammen kom i lind strøm og var en del af den nye livsstil. Man kan sagtens sige, at den var stamfar til den moderne brug og smid væk kultur.

USA var det land, som i disse år stod for at udvikle og sikre, der kom fart på elektronikken, og de gjorde alt det, som de kunne, for at sikre, at de nye varer kom hurtigt ud til forbrugerne, og at udviklingen af nye tiltag ikke kom til at gå i stå.

USA var inde i en forrygende udvikling, og den amerikanske forbruger kunne se, at alt fungerede, at der var fart på udviklingen og på den amerikanske økonomi, der var inde i et boom af den anden verden.

Nye ting, nye vaner og nye behov

Tidligere spiste alle det, der var tilgængeligt. Jordbær var tilgængelige om sommeren, Grise blev slagtet op mod jul. Pasta var noget, der blev spist i Italien, og ris fik man til juletid. Masser af fødevarer var ikke nået til fjernere dele af verden, og dem, der var, var meget eksotiske.

I dag kan alle købe de varer, de har lyst til. Der findes masser af tørrede produkter og mad på dåse, der kan bruges året rundt. Frugt, grønt og kød importeres, så nu er det ikke ualmindeligt med avocado, ananas eller struds i supermarkederne.

Ja supermarkederne er også en nyere opfindelse. Tidligere var der købmanden, der vejede det hele af, og hvor udvalget har været noget begrænset. Der har dog været det, der skulle til for at sikre hverdagen, selvom de fleste har suppleret med nyttehave og måske også høns i baggården.

I mindre byer har der ikke været mere end en købmand, og han har helt sikkert levet ret godt af sine indtjeninger på alle byens kunder. Og hvor USA havde fået supermarkederne, så fik Danmark en brugs. Andelsbevægelsen voksede, og brugsforeninger tog kampen op mod købmændene for a give alle adgang til både flere varer, men også til priser, hvor befolkningen havde mulighed for at betale og dermed brødføde sig selv og deres familier.